I BOGONI DI SANT’ANDREA – THE SNAILS OF SANT’ANDREA

29 – 30 Novembre 01 Dicembre (From 29 November to 01 December)

La Fiera risale a prima del XIII secolo quando, in occasione della riscossione annuale delle decime, contadini masèri e allevatori venivano convocati nell’Abbazia di Badia Calavena. I Bogoni, le chiocciole, venivano raccolti in primavera e in estate per essere mangiati in inverno e durante la Quaresima.

Il mercato dei Bogoni si svolge, ancora oggi, ogni anno la Domenica della Fiera a partire dalle 5:30 del mattino. Questa rassegna sulle lumache, in cimbro “snékan gaspearat”, è una delle più antiche d’Italia.

Una Gastronomia Unica Sopravvissuta fino ai giorni nostri grazie ad una enorme passione, da parte dei paesani, per le loro tradizioni storiche!

The Fair dates back to before the 13th century when, on the occasion of the annual collection of tithes, peasant farmers and breeders were summoned to the Abbey of Badia Calavena. The Bogonis, the snails, were collected in spring and summer to be eaten in winter and during Lent.

The Bogoni market takes place, even today, every year on Sunday of the Fair starting at 5:30 am. This review on snails, in cimbro “snékan gaspearat”, is one of the oldest in Italy.

A Unique Gastronomy survived to the present day thanks to an enormous passion, on the part of the villagers, for their historical traditions!